Τροφικές Ευαισθησίες
Η τροφή εκτός από ανάγκη, αποτελεί και απόλαυση για τον καθένα μας. Αυτή η απόλαυση όμως συχνά μετατρέπεται σε δυσφορία που έχει αντίκτυπο στην καλή σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία. Τα συμπτώματα αυτής της δυσφορίας εμφανίζονται με διαφορετική εικόνα και ένταση στον καθένα μας (δερματικά εξανθήματα, τυμπανισμός, κεφαλαλγία, γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακό άλγος, ευερέθιστο έντερο). Συνήθως τέτοια μη ειδικά συμπτώματα έχουμε μάθει να τα αποδίδουμε στο άγχος. Κι αν δεν είναι όμως πάντα το άγχος ο υπεύθυνος άλλα κάτι πιο απλό όπως η τροφή;
Μήπως δεν είμαστε σε θέση να συσχετίσουμε αυτά τα συμπτώματα με την τροφή, γιατί απλά κάνουν την εμφάνισή τους καθυστερημένα σε σχέση με αυτή;
Συνήθως στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που μας προκαλεί αυτά τα συμπτώματα καταφεύγουμε στον αποκλεισμό ολόκληρων διατροφικών ομάδων το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες.
Πλέον η επιστήμη είναι σε θέση να κάνει τους συσχετισμούς των μη ειδικών συμπτωμάτων με την τροφή με συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε από τι προέρχονται και να τα αντιμετωπίσουμε.
Πώς; Ας μιλήσουμε για την τροφική ευαισθησία και το τι είναι αυτή.
Η τροφική ευαισθησία είναι η αντίδραση του οργανισμού μας που οφείλεται στη δυσχέρεια έως και αδυναμία στην πέψη ορισμένων συστατικών που βρίσκονται σε κάποιες τροφές π.χ. γλουτένη, λακτόζη, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση αντισωμάτων IgG.
Τα IgG αντισώματα είναι αντισώματα που παρουσιάζονται καθυστερημένα μετά τη λήψη τροφής και διαφέρουν στο μηχανισμό δράσης τους από τα IgE αντισώματα που παρουσιάζονται άμεσα και συνδέονται με τις τροφικές αλλεργίες. Εκεί εστιάζει το τεστ τροφικής ευαισθησίας.
ΤΕΣΤ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
Το τεστ ευαισθησίας που χρησιμοποιούμαι στο εργαστήριο μας μετρά τα επίπεδα IgG αντισωμάτων σε 57 τροφές.
Ποιες είναι αυτές οι τροφές;
Φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια, ψάρια, θαλασσινά, κρέας, λαχανικά, σιτηρά με γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, γλουτένη), σιτηρά χωρίς γλουτένη (μαυροσίταρο, κινόα, καλαμπόκι, ρύζι), γαλακτοκομικά προϊόντα (καζεΐνη, αγελαδινό γάλα, κατσικίσιο γάλα, πρόβειο γάλα).
ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ
Το τεστ ευαισθησίας πραγματοποιείται με μια απλή λήψη αίματος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Στα αποτελέσματα περιλαμβάνεται χρωματικός πίνακας τριών επιπέδων ανάλογα με την ευαισθησία του οργανισμού σε κάθε τροφή (χαμηλή, μέτρια, υψηλή) καθώς και συστάσεις για το τί θα χρειαστεί να αποφύγετε και τι να περιορίσετε.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ;
Με τα αποτελέσματα στα χέρια σας όχι μόνο θα ξέρετε πλέον τι τροφές να αποφεύγετε αλλά και σε ποιο βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τις ακατάλληλες δίαιτες και κερδίζετε χρόνο για να απολαμβάνετε το φαγητό χωρίς να σας εμποδίζει στην καθημερινότητάς σας.