Κυτταρολογική Εξέταση Ρινικού Εκκρίματος

Η κυτταρολογική εξέταση ρινικού εκκρίματος είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική διαδικασία που επιτρέπει την εκτίμηση των φυσιολογικών και παθολογικών παραμέτρων του ρινικού βλεννογόνου. Τα δείγματα του βλεννογόνου λαμβάνονται με απόξεση των επιφανειών των μεσαίων τρίτων των κατώτερων κόγχων με Cytobrush Plus.  Έπειτα στρώνονται σε γυάλινα πλακίδια και βάφονται με χρώση May Gurwald Gimesa για να μελετηθεί στο μικροσκόπιο, η μορφολογία διαφορετικών τύπων κυττάρων όπως ηωσινοφίλων, βασεόφιλων, goblet cells, μαστοκυττάρων κ.α.

Συγκεκριμένα, παρουσία ηωσινοφίλων σε ποσοστό  μεγαλύτερο του 20% στο ρινικό έκκριμα είναι ενδεικτική αλλεργίας σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, μη αλλεργικής ηωσινοφιλικής ρινίτιδας και συνδρόμου υπερευαισθησίας στην ασπιρίνη. Παρουσία βασεόφιλων και μαστοκυττάρων παρατηρείται στις τροφικές αλλεργίες και στη ρινική μαστοκυττάρωση, ενώ ουδετεροφίλων στις βακτηριακές λοιμώξεις.  

Είναι χρήσιμη εξέταση στη διάγνωση και παρακολούθηση εμμένουσας ή διαλείπουσας αλλεργικής ρινίτιδας, μη αλλεργικής ρινίτιδας, χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) και ρινικών πολυπόδων.

Το δείγμα λαμβάνεται από ειδικό Ιατρό – Κυτταρολόγο του κέντρου μας κατόπιν ραντεβού και δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία.

Πρέπει να έχει προηγηθεί διακοπή της λήψης αντιισταμινικών φαρμάκων για 4 ημέρες και διακοπή λήψης τοπικών στεροειδών για 10 ημέρες πριν την ημέρα της δειγματοληψίας.

5 εργάσιμες ημέρες

Κάλυψη ΕΟΠΠΥ – τιμή

ΕΟΠΠΥ

Η εξέταση συνταγογραφείται με ΕΟΠΥΥ με συμμετοχή του εξεταζόμενου όπως αναγράφεται στο παραπεμπτικό. Το κέντρο μας παρέχει ειδικές τιμές για ανασφάλιστους.

Σχετιζόμενες εξετάσεις

Επικοινωνήστε μαζί μας

MINOAN LABS
Logo
Shopping cart