Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας

Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας

Η 25η ημέρα του Απριλίου έχει θεσπιστεί ως παγκόσμια ημέρα ελονοσίας και σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη της νόσου.

 

Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα του γένους plasmodium και μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι Anopheles το οποίο ζει και αναπαράγεται σε ελώδεις περιοχές και βάλτους εξ ’ου και η ονομασία ελονοσία δηλαδή νόσος των ελών. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο παρά μόνο από έγκυο που έχει μολυνθεί στο έμβρυο είτε με μετάγγιση ακατάλληλου αίματος.

 

Το 2022 καταγράφηκαν 250 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 600.000 θάνατοι, η πλειοψηφία των οποίων εντοπίζεται σε περιοχές της Αφρικής. Όμως λόγω των ταξιδιών η ελονοσία απαντάται και σε άλλες περιοχές όπου δεν είναι ενδημική.

Η συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνει συμπτώματα της γρίπης όπως είναι ο πυρετός και ο πόνος στους μυς και στα κόκαλα αλλά και σοβαρότερα νευρολογικής φύσεως, όπως επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και κώμα.

 

Η διάγνωσή της παρουσιάζει δυσκολία επειδή η κλινική εικόνα έχει πολλά κοινά με άλλες τροπικές ασθένειες. Για αυτό το λόγο η διάγνωση γίνεται κυρίως μέσω μικροσκόπησης αίματος του ασθενή και η επιβεβαίωση με Rapid Test αντιγόνου ή PCR. Ανά τα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό της ελονοσίας μέσω της ανάπτυξης θεραπευτικών ουσιών, εμβολίων αλλά και μέσω της καταπολέμησης των κουνουπιών που αποτελούν φορείς του πλασμωδίου και είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του.

Σήμερα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας αναφέρει ότι η ελονοσία είναι μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

 

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση αλλά και σε κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία σε όλο τον κόσμο. Για να έχουν ακόμα και οι άνθρωποι που ζουν στις πιο απομονωμένες περιοχές του πλανήτη χωρίς δρόμους και χωρίς ρεύμα, πρόσβαση σε γρήγορη διάγνωση και ευκαιρία σε σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση χρειάζεται να εφαρμοστεί διαφορετικού τύπου προσέγγιση.

 

Ο Manu Prakash, καθηγητής βιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει αναπτύξει διαγνωστικά εργαλεία όπως το μικροσκόπιο-οριγκάμι, που ανιχνεύουν το πλασμώδιο της ελονοσίας ή και άλλα παθογόνα χωρίς να απαιτείται ρεύμα «ακόμα και κάτω από ένα δέντρο», όπως λέει και ο ίδιος χαρακτηριστικά. Οι προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας συνεχίζονται αμείωτα και προσφέρουν λύσεις προκειμένου περιοριστεί η ελονοσία και οι επιπτώσεις της στη ζωή όλων των ανθρώπων.

Πηγές

 

Muluemebet Fikadu και Ephrem Ashenafi Malaria: An Overview 2023

Ιστοσελίδα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Who

Manu Prakash’s profile | Stanford Profiles. (n.d.). https://profiles.stanford.edu/manu-prakash

Foldscope Instruments, Inc. (n.d.). Foldscope Paper Microscopes | Portable Microscopes. https://foldscope.com/

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

MINOAN LABS
Logo
Shopping cart